Selasa, 20 Januari 2015

Kek Choclate Moist



Terima kasih pada jom buat kek


Cantik kan rupa parasnya... menawan ... nak simpanlah dalam e-resepi.. nanti ada masa boleh buat
simple dan nampak senang 

KEK COKLAT MOI
 
ST

1 CWN GULA PASIR
1 CWN SERBUK KOKO
1 TIN SUSU CAIR
1 CWN MINYAK JAGUNG
1 CWN SUSU PEKAT
4 BIJI TELUR GRED A(PUKUL HINGGA BERBUIH)
11/2 CWN TPG GANDUM
1 ST BAKING POWDER
1 ST BAKING SODA

-MASUKKN GULA PASIR,SERBUK KOKO,SUSU CAIR,SUSU PEKAT,MINYAK JAGUNG KEDLM PERIUK MASAK ATS API PERLAHAN HINGGA GULA HANCUR & KETEPIKAN @ SEJUKKN
-AYAK TPG GANDUM,B.POWDER,B.SODA
-MASUKKAN BAHAN AYAK BERSELANG SELI DGN TELUR YG TELAH DIPUKUL KE DLM ADUNAN COKLAT HINGGA HABIS & KACAU SEBATI
-PANASKN PENGUKUS 10 MINIT DAHULU,KEMUDIAN KUKUS 45 MNT @ HINGGA MASAK
-DH SEJUK BOLEH LA TUANG COKLAT GANACHE

COKLAT GANACHE
250 ML WHIPPING CREAM
300G COKLAT MASAKAN
50G BUTTER

-MASAK WHIPPING CREAM,BIAR MENDIDIH SEKEJAP & TUTUP API
-BIARKN SEJUK & BOLEH LA TUANG ATAS KEK N DECO

SELAMAT MENCUBA .....

Tiada ulasan: