MOIST BUTTER CAKE

BAHAN NYA :
375 GRAM MENTEGA BERGARAM - LEMBUT
300 GRAM TELUR - SEKITAR 6 BIJI TETAPI HARUS DITIMBANG TERLEBIH DAHULU SEBELUM DIASINGKAN ANTARA KUNING SERTA PUTIH.
300 GRAM TEPUNG SELFRAISING - DIAYAK
225 GRAM GULA HALUS
90 ML SUSU CAIR - SUSU SEJAT - EVAPORATED MILK
75 GRAM GULA HALUS
2 SUDU TEH VANILLA EXTRACT
SEDIAKAN TERLEBIH DAHULU :
◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆
GUNAKAN LOYANG 9 /10 INCI PERSEGI ATAU IKUT CITARASA. ALASKAN KERTAS DIDASAR LOYANG DAN SAPUKAN DENGAN MENTEGA DIDASARNYA SERTA BAHAGIAN TEPI DISEKELILING LOYANG.
BOLEH JUGA GUNAKAN PAPER CUP JIKA MAHU MENGAMBIL TEMPAHAN "KEK BERKAT" UNTUK MAJLIS TERTENTU.
BOLEH TAMBAHKAN 100 GRAM CHOCOLATE RICE KEDALAM ADUNAN JIKA HENDAK MEMBUAT "MOIST CHOCOLATE RICE BUTTER CAKE".
375 GRAM MENTEGA BERGARAM - LEMBUT
300 GRAM TELUR - SEKITAR 6 BIJI TETAPI HARUS DITIMBANG TERLEBIH DAHULU SEBELUM DIASINGKAN ANTARA KUNING SERTA PUTIH.
300 GRAM TEPUNG SELFRAISING - DIAYAK
225 GRAM GULA HALUS
90 ML SUSU CAIR - SUSU SEJAT - EVAPORATED MILK
75 GRAM GULA HALUS
2 SUDU TEH VANILLA EXTRACT
SEDIAKAN TERLEBIH DAHULU :
◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆
GUNAKAN LOYANG 9 /10 INCI PERSEGI ATAU IKUT CITARASA. ALASKAN KERTAS DIDASAR LOYANG DAN SAPUKAN DENGAN MENTEGA DIDASARNYA SERTA BAHAGIAN TEPI DISEKELILING LOYANG.
BOLEH JUGA GUNAKAN PAPER CUP JIKA MAHU MENGAMBIL TEMPAHAN "KEK BERKAT" UNTUK MAJLIS TERTENTU.
BOLEH TAMBAHKAN 100 GRAM CHOCOLATE RICE KEDALAM ADUNAN JIKA HENDAK MEMBUAT "MOIST CHOCOLATE RICE BUTTER CAKE".
CARA NYA :
(01) PUKUL PUTIH TELUR SERTA 75 GRAM GULA HALUS SEHINGGA KAKU DAN KETEPIKAN.
(02) PUKUL MENTEGA SERTA 225 GRAM GULA HALUS SEHINGGA PUCAT DAN KEMBANG.
(03) MASUKKAN VANILLA EXTRACT DAN RATAKAN.
(04) MASUKKAN KUNING TELUR SEBIJI DEMI SEBIJI SAMBIL DIPUKUL SEHINGGA RATA.
(05) PERLAHANKAN MIXER KE - LOW SPEED DAN MASUKKAN SETENGAH BAHAGIAN TEPUNG SERTA SETENGAH BAHAGIAN SUSU CAIR DAN DIPUKUL SEHINGGA RATA.
(06) KEMUDIAN MASUKKAN BAKI TEPUNG SERTA SUSU CAIR DAN PUKUL LAGI SEHINGGA RATA.
(07) MASUKKAN SETENGAH BAHAGIAN ADUNAN PUTIH TELUR DAN PUKUL SEHINGGA RATA LALU MATIKAN MIXER.
(08) SETELAH ITU MASUKKAN BAKI ADUNAN PUTIH TELUR DAN KAUP BALIK (FOLD IN) SEHINGGA RATA DENGAN MENGUNAKAN SPATULA ATAU SENDUK KAYU YANG LEPER.
(09) TUANGKAN ADUNAN KEDALAM LOYANG KEMUDIAN ANGKAT LOYANG SEDIKIT DAN HENTAKKAN PERLAHAN SEKALI SAHAJA.
(10) BAKAR SELAMA 50 - 60 MINIT DENGAN SUHU 150 - 160 DARJAH SELSIUS. SUHU KEPANASAN BERGANTUNG MENGIKUT KETUHAR MASING - MASING.
(11) SETELAH MASAK KELUARKAN KEK DARI KETUHAR DAN BIARKAN SEHINGGA SEJUK. JANGAN DIKELUARKAN KEK DARI LOYANG SEBELUM BENAR - BENAR SEJUK. TEKNIK INI AKAN MEMBUAT KEK LEBIH MOIST.

Tiada ulasan:
Catat Ulasan