Terima kasih kepada Puan Munira diatas resepi keknya yang sedap ni...Tapi maaf laa yer bahan-bahannya Uj termenderhaka sikit....
KEK COKLAT KUKUS MOIST
Resepi dari: Puan Munira Baharom ( rakan FB)
Bahan A:
1 cwn gula pasir* ( Uj guna gula perang)
1 cwn serbuk koko*
1 cwn susu cair* ( UJ guna susu perasa coklat jenama dutch lady)
1 cwn susu pekat*
1 cwn myk masak* ( UJ guna minyak jagung)
Bahan B: ( diayak bersama)
3/4 cwn tepung gandum
1 sudu kfc baking powder
1 sudu kfc soda bikarbonat
secubit garam ( Uj tambah)
Bahan C:
4 biji telur diblender (Uj pukul menggunakan whisk)
1 sudu teh esen vanila ( Uj tambah)
Cara:
1. Satukn bahan A (yg bertanda *) kedlm periuk.Gaul sebati dan dimsk atas api yg perlahan sehingga
adunan menjadi licin.Rehatkn sebentar bila dah sebati.
2. Satukan bhn B dan C kedlm A(berselang seli.gaul dgn senduk).add esen vanila.Gaul rata.
3. Bila dah sebati tuang kedlm loyang yg tlh disapu dgn sedikit myk dan dialas dgn kertas.
4. Panaskan oven selama 15 minit dengan suhu 170 degree dan masukan adunan kedalam oven.
Bakar selama 45 ~ 50 minit. ( atau mengikut tahap kepanasan oven memasing)
5. Untuk memastikan kek dah masak cucuk dengan lidi dan bila lidi tu keluar dengan keaadaan
yang bersih..boleh lah dikeluarkan kek tersebut.
6. Sejukan terlebih dahulu sebelum dituangkan topping coklat diatasnya.
Untuk topping :
1/3 cwn susu pekat ( bole kurangkan kalau tak suka manis)
1/2 cwn serbuk koko( Uj guna van hauten)
1/2 cwn minyak jagung ( bole guna minyak masak)
sedikit garam
Cara:
Satukan semua bahan dan masak diatas api yang kecil.
Bila kek telah sejuk,tuangkan coklat diatas kek...
Biar meleleh ditepi kek..yumyum
Memang rancang nak buat sekali lagi versi bakar ni.
Memang tak puas makan.....dan nak jamu lagi sekali anak-anak buah hehe...
Tentu diorang suka...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan