500 tpg roti
110 gm gula caster
11 gm yis .. letak 8 gm pun ok
20 gm susu tepung
5 gm bread softener
5 gm improving tak letak pun tak pe
40 gm mentega (mentega jenama pelangi)
250 air sejuk
Telor 1 biji
Secubit garam
Gaul semua baha kering dan bread softerner & improving
Bila dah...rata .. mskan telor dan air gaul rata lagi doh sebati
Last sekali barmasukkan mentega
Mixer hingga adunan berkilat lebih kurang 20 - 25 minit adunan elastik
Perap dlam 3o minit atau hinga naik
Lepas tu boleh tumbuk sikit n buat bentuk yang disukai...
Sebenarnya kebanyakan resepi ini sama je... ada yang letak susu cair... ada yang pakai susu pekat... dan ada juga yang pakai tepung gandum ... cuma yang membezakannya adalah skill pembuatan roti tu... dan teknik2 menghasilkan roti yang halus dan lembut... Saranan saya pergilah berguru... tapi kalau tak nak kemungkinan bajet yang tidak mengizinkan ... boleh je guna mana - mana resepi yang mudah dan senang difahami...
SELAMAT MENCUBA
dari hasil tangan Ayuharlina
Tiada ulasan:
Catat Ulasan