Ahad, 15 Jun 2014

TALAM CENDOL


Lama x post kat sini.Talam cendol yg krg manis, secukup rasa.Potongan x berapa cantik sbb masih agak panas, x sabar nak merasa..hehe
Talam cendol
 
Lapisan bawah
2 cwn santan
1 cwn + 2 sdb tpg beras
1/2 cwn gula pasir
Secubit garam
1 cwn cendol

Satukan semua bhn kecuali cendol dan gula.Tapis dan masukkan gula pasir.masak dgn api kecil hingga likat dan pekat.tutup api, masukkan cendol.tuang dlm loyang yg disapu minyak dan kukus 1/2 jam.

Lapisan atas
2 cwn santan pekat
1/2 cwn tpg gandum
2 sdb tpg jagung
1 cwn gula merah
1/2 cwn gula pasir
1 biji telor
Garam
Satukan bahan, tapis dan masak dgn api kecil hingga pekat.Tuang dlm loyang dan kukus lagi 20 hingga 30 minit.

Tiada ulasan: