Ahad, 15 Jun 2014

ROTI ASAS

Doh Roti serbaguna
ita terima kasih  atas pengkongsian nya ya.. semuga allah sahaja yang membalas dan memberkarti apa yang ita share kan amin..
Doh asas


400gm tepung roti
100gm tepung gandum
100gm gula kastor
5gm garam
8gm yis
7gm bread improver
30gm tepung susu
240gm air sejuk
1bj telur
50gm butter/shortening


saya guna BM masukkan bahan cecair dulu baru masukkan bahan kering. set no 7 utk doh. tunggu 30 minit menguli dan 1 jam untuk naik... keluarkan tumbuk2kan buang angin baru bentukkan. lepas tu biarkan mengembang sebelum dibakar. sapukan susu cair+air sedikit utk disapu atas roti sebelum dibakar. selepas bakar sapu butter/margerin. bakar suhu 150c selama 20 minit atau hingga masak...


topping roti boy

1bj telur
60gm gula halus
60gm margerin
60gm tepung gandum
1 s/b nescafe
sedikit perasa coklat (lagi sedap letak perisa capucino)
-gula+telur+nescafe campurkan pukul sebati
-masukkan perisa coklat dan margerin pukul sebati
-masukkan tepung kacau sebati
-siap masuk dlm piping bag.


inti roti boy

1bj telur
60gm gula halus
60gm margerin
60gm susu tepung
1 s/k vanila


-pukul gula+telur sebati
-masukkan margerin dan kacau sebati
-masukkan susu tepugn kacau lagi
-akhir sekali masukkan vanila kacau sebati
-siap . nak senang masukkan dlm piping bag


selamat mencuba

Tiada ulasan: