Sabtu, 6 September 2014

LUK CHUP


 LUK CHUP






tak sabar rasanya nak mencuba.. 

Untuk    pengetahuan semua gambar dan resepi adalah dari Zaleha Yet... saya bagi empat bintang pada tuan tahah ini.  Saya dimaklumkan ini adalah makanan dari Thailand ... Malaysia ini beruntung kerana boleh menerima makanan dari pelbagai negara...
Apa pun Luk Chup ini memang menarik ..

MANISAN LUK CHUP

1 cwn kacang hijau (yg x berkulit)
1 cwn santan
1/2 cwn gula
1 helai daun pandan
sedikit garam
Agar2 timbang (bukan yg serbuk)

- rebus kacang hijau gan daun pandan hngga empuk.
- bila dah sejuk blend hingga hancur.
- tuang kacang dlm periuk atau kuali + santan + garam.
- kacau sampai kering dan kental sperti doh.
- sjukan... buatlah bntuk buahan2 yg kita suka.
- masak agar2 hingga likat x payah buh gula.
- warnakan agar2.. dngan menggunakan lidi tau tothpick
cucuk d bhg pangkal buahan2 kmudian celup kedlm agar2..
n cucuk d atas polistrin tuk kringkanya.

Perhatian:
** Buahan2 bleh d warnakan dlu baru d celup agar2 tapi agar2
x payah d buh warna biarkan kosong je..

Tiada ulasan: