Selasa, 30 Jun 2015

Koleh Kacang




Mula2 kita buat tahi minyak
1 kilo santan
Masak atas api sederhana dlm kuali non stick
Bila dah kental..tutup api n kacau hingga jd tahi minyak
Tos kan..
Tahi nya nnti ditabur diatas kole kacang
Minyaknya goreng sayur pun sedap

A 400gm gula merah
100gm gula pasir
300ml air
2 helai daun pandan

*Masak semua ni hinggga larut n tapis..

B 300gm tepung kacang hijau (brand babas the best sbb halus)
1 sudu kecil garam

C400 ml santan
1300ml air
kalau bole perah dari kelapa parut ek baru sedap tahap maximum..santan kotak nehi..santan kat hypermarket juga nehi...

Ok..now bole satukan semua dlm kuali, kacau atas api sederhana 25minit..in syaa Allah 25 minit ni mmg dah masak n cantik..so guna timer k..Lepas 10 minit mcm tu..masukkan 1 sudu minyak dari taik minyak tadi..kacau lagi..kacau non stop..Tuang dalam acuan 10x10 yg telah dilapik plastiknya 14x14..sejukkanTabur taik minyak rata2 n bole potong

Tiada ulasan: