KEK PISANG COKLAT
Loyang : 8 inci
Tengah Mencari Tepung yang Tak perlu bakar atau Kukus. ??
Boleh cari disini ➨➨ Tepung Cheese Cake - Sedap, Mudah dan Halal
Bahan A
3/4 cawan majerin
1 cawan gula kastor
2 biji telur
Bahan B
1 1/4 cawan pisang - di lecek
1 sudu teh esen vanilla
Bahan C
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan serbuk koko
1 1/2 sudu teh baking powder
1 sudu teh baking soda
secubit garam
Bahan D
3/4 cawan butter milk (campurkan 1 sudu besar cuka atau jus lemon kedalam 3/4 cawan susu segar)
Cara membuatnya:
1. Panaskan oven 180'C
2. Pukul Marjerin, gula dan telur hingga kembang.
3. Masukkan pula bahan B iaitu pisang lecek dan esen vanilla.
4. Masukkan Bahan C secara 3 peringkat di selang seli dengan butter milk.
5. Seterusnya tuang adunan kek kedalam loyang yang telah di sapu majerin dan bakar selama 40minit atau sehingga masak.
6. Apabila kek sejuk, bolehlah di hias dengan coklat masakan atau sedap juga tanpa sebarang topping.
GANACHE SIMPLE
Bahan-Bahan
150gm cooking chocolate
1/4 cawan susu cair
1 sudu besar minyak (sayuran/masak)
Cara:
Panaskan susu (kaedah double boiler) + cooking choc yang dipotong kecil.
Padamkan api dan kacau hingga choc cair.
Masukkan.minyak dan kacau.
Biarkan seketika baru dicurah atas kek
3/4 cawan majerin
1 cawan gula kastor
2 biji telur
Bahan B
1 1/4 cawan pisang - di lecek
1 sudu teh esen vanilla
Bahan C
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan serbuk koko
1 1/2 sudu teh baking powder
1 sudu teh baking soda
secubit garam
Bahan D
3/4 cawan butter milk (campurkan 1 sudu besar cuka atau jus lemon kedalam 3/4 cawan susu segar)
Cara membuatnya:
1. Panaskan oven 180'C
2. Pukul Marjerin, gula dan telur hingga kembang.
3. Masukkan pula bahan B iaitu pisang lecek dan esen vanilla.
4. Masukkan Bahan C secara 3 peringkat di selang seli dengan butter milk.
5. Seterusnya tuang adunan kek kedalam loyang yang telah di sapu majerin dan bakar selama 40minit atau sehingga masak.
6. Apabila kek sejuk, bolehlah di hias dengan coklat masakan atau sedap juga tanpa sebarang topping.
GANACHE SIMPLE
Bahan-Bahan
150gm cooking chocolate
1/4 cawan susu cair
1 sudu besar minyak (sayuran/masak)
Cara:
Panaskan susu (kaedah double boiler) + cooking choc yang dipotong kecil.
Padamkan api dan kacau hingga choc cair.
Masukkan.minyak dan kacau.
Biarkan seketika baru dicurah atas kek
Tiada ulasan:
Catat Ulasan