Tahrunnisah Jali added 2 new photos — with Aqila Hanis. Nisah nie seorang yang tidak pernah lokek dalam memberi tunjuk ajar dan berkongis resepinya dalam FB... kebanyakkan resepinyha menjadi sungguh ,,, dan sedap.. Di blog ini akak mohon untuk mengabadikan resepi Nisah dalam ruangan akak nie... Senang kalau nak cari bila teringin nak buat. Boleh ya Nisah.... terima kasih.
Resepi Kek Gula Hangus
1 cawan gula*
1 cawan air mendidih*
2 sudu besar mentega*
1 cawan gula*
1 cawan air mendidih*
2 sudu besar mentega*
caranya (gula hangus)
1. Dalam kuali/periuk..Panaskan kuali guna api sederhana.. Masukkan gula..kacau
sehingga gula agak2 gelap tp hati2 ye kalau gelap sangat alamatnya hasil kek
mmg akan pahit.. sehingga gula cair ..
2. kemudian dengan berhati2 curahkan air panas mendidih sedikit2 dahulu.. jangan
tuang ganas sangat ye..takut nanti terpercik gula hangus tadi dah kene pi klinik
plak.. curah hingga abis dan kacau hingga ia sebati ..tutup api dan masukkan 2
sudu mentega tadi..ketepikan dan biarkan ia benar2 sejuk ye.
4 biji telor saiz A
1 cawan tepung gandum*
2 sudu kecil soda bikarbonat*
3/4 cawan susu pekat
1 sudu kecil esen vanila
* ayak dahulu bahan bertanda
caranya
1. Pukul telor guna mixer sehingga ia sebati..dlm 2 minit ..
2. Kemudian masukkan susu pekat dan esen vanila kacau lagi biar sebati sahaja
jgn pukul lama sangat
3. kemudian masukkan tepung gandum dan soda yang diayak terlebih
dahulu..sedikit demi sedikit..dan kacau sebati dan masukkan lagi tepung tadi dan
kacau lagi..
4. Last sekali masukkan gula hangus tadi dlm adunan..kacau sebati
5. Guna loyang 4 segi saiz 7x7.. gliss loyang dengan sedikit mentega
6. Part ni kalau nak perap pun boleh bleh perap 1 jam hingga 3 jam bergantung..
nak perap sekejap pun boleh juga tak nak perap pun boleh..
7. Panaskan dahulu oven suhu 160c selama 10 minit .. setelah itu masukkan loyang
tadi dlm oven dan bakar guna api bawah dahulu selama 35 minit dan 30 minit
kemudian guna api atas bawah pulak .. nak tau kek tu masak atau tidak guna lidi
sate dan cucuk..jika bersih licin maknanya kek tu dah masak..kalau ada lagi sisa
pada lidi bakar sekejap dlm 10 minit
1. Dalam kuali/periuk..Panaskan kuali guna api sederhana.. Masukkan gula..kacau
sehingga gula agak2 gelap tp hati2 ye kalau gelap sangat alamatnya hasil kek
mmg akan pahit.. sehingga gula cair ..
2. kemudian dengan berhati2 curahkan air panas mendidih sedikit2 dahulu.. jangan
tuang ganas sangat ye..takut nanti terpercik gula hangus tadi dah kene pi klinik
plak.. curah hingga abis dan kacau hingga ia sebati ..tutup api dan masukkan 2
sudu mentega tadi..ketepikan dan biarkan ia benar2 sejuk ye.
4 biji telor saiz A
1 cawan tepung gandum*
2 sudu kecil soda bikarbonat*
3/4 cawan susu pekat
1 sudu kecil esen vanila
* ayak dahulu bahan bertanda
caranya
1. Pukul telor guna mixer sehingga ia sebati..dlm 2 minit ..
2. Kemudian masukkan susu pekat dan esen vanila kacau lagi biar sebati sahaja
jgn pukul lama sangat
3. kemudian masukkan tepung gandum dan soda yang diayak terlebih
dahulu..sedikit demi sedikit..dan kacau sebati dan masukkan lagi tepung tadi dan
kacau lagi..
4. Last sekali masukkan gula hangus tadi dlm adunan..kacau sebati
5. Guna loyang 4 segi saiz 7x7.. gliss loyang dengan sedikit mentega
6. Part ni kalau nak perap pun boleh bleh perap 1 jam hingga 3 jam bergantung..
nak perap sekejap pun boleh juga tak nak perap pun boleh..
7. Panaskan dahulu oven suhu 160c selama 10 minit .. setelah itu masukkan loyang
tadi dlm oven dan bakar guna api bawah dahulu selama 35 minit dan 30 minit
kemudian guna api atas bawah pulak .. nak tau kek tu masak atau tidak guna lidi
sate dan cucuk..jika bersih licin maknanya kek tu dah masak..kalau ada lagi sisa
pada lidi bakar sekejap dlm 10 minit


Tiada ulasan:
Catat Ulasan