Resepi kepunyaan Aida Abdul Gani terima kasih Aida ... teringin nak buat nampak sedap sangat..Izinkan saya share disini ya...
Insyakallah nak buat juga.......
Butter Cheese Cake
Oleh : Surianti Ramli
Bahan-bahan :
250g butter (saya guna SCS)
200g gula castor
250g cream cheese (saya guna Tatura)
5 biji telur gred B
1 sk esen vanilla
250g tepung superfine*
2 sk baking powder*
3 sb susu cair
1 sb coklat emulco
(bahan * disatukan dan diayak)
Cara penyediaan :
1. Pukul butter dan gula hingga kembang.
2. Masukkan cream cheese sambil dipukul lagi.
3. Masukkan telur satu persatu sambil dipukul sebati. Kemudian masukkan esen vanilla.
4. Teruskan memukul sambil memasukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan susu cair.
5. Bila telah sebati, bahagikan kepada dua bahagian. Satu bahagian dibiar kepada warna asal dan satu lagi dimasukkan coklat emulco.
6. Griskan loyang 8" x 8", alaskan baking paper. Kemudian gris lagi diatasnya. Isikan adunan ke dalam loyang berselang seli warna asal dan coklat sehingga habis.
7. Panaskan ketuhar. Bakar pada suhu 170'C selama 55 minit.
8. Setelah masak, biarkan dalam loyang anggaran 3 - 5 minit. Pindahkan kek ke atas redai. Sejukkan sebelum dipotong.
Oleh : Surianti Ramli
Bahan-bahan :
250g butter (saya guna SCS)
200g gula castor
250g cream cheese (saya guna Tatura)
5 biji telur gred B
1 sk esen vanilla
250g tepung superfine*
2 sk baking powder*
3 sb susu cair
1 sb coklat emulco
(bahan * disatukan dan diayak)
Cara penyediaan :
1. Pukul butter dan gula hingga kembang.
2. Masukkan cream cheese sambil dipukul lagi.
3. Masukkan telur satu persatu sambil dipukul sebati. Kemudian masukkan esen vanilla.
4. Teruskan memukul sambil memasukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan susu cair.
5. Bila telah sebati, bahagikan kepada dua bahagian. Satu bahagian dibiar kepada warna asal dan satu lagi dimasukkan coklat emulco.
6. Griskan loyang 8" x 8", alaskan baking paper. Kemudian gris lagi diatasnya. Isikan adunan ke dalam loyang berselang seli warna asal dan coklat sehingga habis.
7. Panaskan ketuhar. Bakar pada suhu 170'C selama 55 minit.
8. Setelah masak, biarkan dalam loyang anggaran 3 - 5 minit. Pindahkan kek ke atas redai. Sejukkan sebelum dipotong.

Tiada ulasan:
Catat Ulasan