Isnin, 24 November 2014

ROTI ZEDA MAZULA



Zeda Mazula Kelab Roti TQ atas pengkongsiannannya

Catatan dari rakan2 yang menggunakan resepi beliau...
10 hrs ·
Sekadar untuk berkongsi ilmu yang tidak seberapa. Masih guna resepi yang semalam tetapi saya gantikan dgn 100% tepung gandum. Alhamdulillah....kedut kedut masih maintain....hihihi. Saya share lagi sekali resepinyer yer.
300 gm tpg gandum ( sblm ni saya guna 200 gm tpg roti + 100gm tpg gndm)
2 camb susu tpg
40 gm gula
1 camca teh yist
1 camca teh bread improver ( saya tak guna )
1 camca teh bread softener ( saya tak guna )
1 biji telur + air sejuk atau susu cair full cream = 190gm ( tuang sikit demi sikit pada adunan. Kalau agak agak mcm keras doh walaupun dh masuk butter dgn minyak...boleh masuk air sikit. Tpg gandum dgn tpg roti tak sama perangainyer. Kene pandai adjust)
30 gm butter + 1 camca teh minyak
Secubit garam

Cara sama mcm roti yang lain. Kene betul betul elastik.

Tiada ulasan: