Zeda Mazula Kelab Roti TQ atas pengkongsiannannya
Catatan dari rakan2 yang menggunakan resepi beliau...
10 hrs ·
Sekadar
untuk berkongsi ilmu yang tidak seberapa. Masih guna resepi yang
semalam tetapi saya gantikan dgn 100% tepung gandum.
Alhamdulillah....kedut kedut masih maintain....hihihi. Saya share lagi
sekali resepinyer yer.
300 gm tpg gandum ( sblm ni saya guna 200 gm tpg roti + 100gm tpg gndm)
2 camb susu tpg
40 gm gula
1 camca teh yist
1 camca teh bread improver ( saya tak guna )
1 camca teh bread softener ( saya tak guna )
1 biji telur + air sejuk atau susu cair full cream = 190gm ( tuang sikit demi sikit pada adunan. Kalau agak agak mcm keras doh walaupun dh masuk butter dgn minyak...boleh masuk air sikit. Tpg gandum dgn tpg roti tak sama perangainyer. Kene pandai adjust)
30 gm butter + 1 camca teh minyak
Secubit garam
300 gm tpg gandum ( sblm ni saya guna 200 gm tpg roti + 100gm tpg gndm)
2 camb susu tpg
40 gm gula
1 camca teh yist
1 camca teh bread improver ( saya tak guna )
1 camca teh bread softener ( saya tak guna )
1 biji telur + air sejuk atau susu cair full cream = 190gm ( tuang sikit demi sikit pada adunan. Kalau agak agak mcm keras doh walaupun dh masuk butter dgn minyak...boleh masuk air sikit. Tpg gandum dgn tpg roti tak sama perangainyer. Kene pandai adjust)
30 gm butter + 1 camca teh minyak
Secubit garam
Cara sama mcm roti yang lain. Kene betul betul elastik.


Tiada ulasan:
Catat Ulasan