Selasa, 18 November 2014

Fruits Puff (Citarasawan


Gambar dan Hiasan adalah dari Resepi Citarawan

Saya hanya tumpang  di blog saya... terima kasih ya..











bahan bahannya

110 gm mentega
250 gm air
1 sudu kecil gula  kaster
1/4 sudu teh garam
150 gm tepung gandum
4 biji telor

acuan dan buarhan yg sesuai dipotong kecil

Didihkan air, mentega, gula dan garam, tutup api, masukkan tepung gandum kacau mengunakan senduk kayu hingga menjadi doh.

buka semula api kacau lagi dalam  2-3 minit dengan api senderhana hingga cantik tidak melekat di kuali.

angkat doh dan kacau hingga suam, masukkan  sebiji telor kacau hingga sebati dan masukkan sebiji lagi  kacau hingga sebati

sejukkan doh dan boleh pipe dalam acuan



bakar pada suhu 160 c   panas oven dulu ya

Krim Kastard

250 ml susu segar
2 besar sudu gula
2 sudu besar tepung kastard/jagung
1 biji kunig telor
1/2 sudu besar majerin

masak semua kecuali majerin.. dan likat masukka majerin   sejukkan dalam peti sejuk dan boleh dah pipeping

Tiada ulasan: