Assalamualaikum ... pagi aku dah stress dengan pelbagai kerja-kerja di opis macam dah tak larat nak fikir ... tapi bila tengok tart nie tenang sikit hati ini TQ Chef Khairi atas perkongsian tart telor nie. Halal dunia dan akhirat ya..
1 kg tepung gandum,
500gm margerin,
3bj telor gred B.
- uli seperti membuat pastry biasa, jgn uli lama2 nanti adunan keras, stakat bercampur n sebati ...
Filling :
7 biji telor,
1 tin susu pekat 500gm,
1 tin air,
vanilla n pewarna ikut suka,
-campur kesemua bahan, kacau rata dan tapis
-susun pastry yg telah diterap di atas kuali leper & isi bancuhan filling, tutup & bakar menggunakan api dapur yg paling kecil..(macam nak tanak/keringkan nasi)..
- bakar sekitar 7-10mnt.
-Filling kelihatan se akan2 masih belum mmbeku,terus alihkn dr kuali & biar sejuk baru keluarkan dr acuan.
(boleh menggunakan oven pd rak paling bawah dgn suhu 170C).
Filling :
7 biji telor,
1 tin susu pekat 500gm,
1 tin air,
vanilla n pewarna ikut suka,
-campur kesemua bahan, kacau rata dan tapis
-susun pastry yg telah diterap di atas kuali leper & isi bancuhan filling, tutup & bakar menggunakan api dapur yg paling kecil..(macam nak tanak/keringkan nasi)..
- bakar sekitar 7-10mnt.
-Filling kelihatan se akan2 masih belum mmbeku,terus alihkn dr kuali & biar sejuk baru keluarkan dr acuan.
(boleh menggunakan oven pd rak paling bawah dgn suhu 170C).
Tiada ulasan:
Catat Ulasan