Isnin, 14 April 2014

Koci



Koci Pulut Hitam

Drp : Chef Khairi Mansor
200 gram tepung pulut
100 gram tepung pulut hitam
3 tbsp santan pekat
1/2 tsp garam
1 cwn air - anggaran
Daun Pisang

Inti :
300 gram kelapa parut
130 gram gula Melaka @ gula merah
4 tbsp air
1 daun pandan
1 tsp tepung jagung + 1 tbsp air
- Buat inti seperti biasa dan sejukkan.
- Uli doh sama seperti mmbuat buah melaka.
- Bentukkan doh dgn inti dan bungkus didlm daun pisang..
- Sekiranya suka sediakan 300 ml santan + garam dan 1-2 tsp tepung jagung, dimasak dan gunakan sebagai salutan luar sblum koci di bungkus .
- Kukus dgn api perlahan..utk mengelakkan doh terkeluar..
— with Qaseira Ummi and Siti Zabedah.

Tiada ulasan: