Isma Maisarah Tuan Tanah yang cukup popular dengan roti manisnya ... Halalkan ya Isma saya share resepi ini dengan rakan-rakan saya disini.. Teruja tengok roti Isma nie....
500gm tepung gandum
11 gm yis segera
1/2 cwn gula halus
Secubit garam
2 sudu besar susu tepung
1/2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil bread improver
1 sudu besar water roux (nk letak lebih pun x pe tp kurangkan sukatan air)
1 biji telur
220 ml air suam (kali ni saya guna air sejuk dari peti ais)
2 sudu besar mentega/marjerin (saya guna shortening kali ni)
11 gm yis segera
1/2 cwn gula halus
Secubit garam
2 sudu besar susu tepung
1/2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil bread improver
1 sudu besar water roux (nk letak lebih pun x pe tp kurangkan sukatan air)
1 biji telur
220 ml air suam (kali ni saya guna air sejuk dari peti ais)
2 sudu besar mentega/marjerin (saya guna shortening kali ni)
Satukan semua bahan. Kalau nk rendam yis dgn air suam dan gula dulu pun
boleh. Uli hingga lembut..saya uli dgn tangan 1/2 jam..selang
seli..banting doh..uli..x larat nk uli je. Perap doh 30 minit atau
hingga doh naik sekali ganda. Setelah doh naik..tumbuk2 doh. Dan
bulat2kan...atau nk letak sosej ke..rehat kan doh 30 minit..sapu butter
atau kunibg telur..bakar pada suhu 160c...selama 20-25 minit bergantung
pada oven masing2.
Water roux
1/4 cwn tepung gandum
250 ml air
Campurkan semua bahan dan kacau dgn hand whisk. Masak atas api yg perlahan. Kacau sentiasa supaya jgn bergentel. Kacau hingga pekat agak2 mendidih sekejap, angkat dan sejukkan baru boleh guna & boleh disimpan dlm peti sejuk. Bila nk guna biar dlm suhu bilik baru digunakan. Tahan selama 2 hari.
Water roux
1/4 cwn tepung gandum
250 ml air
Campurkan semua bahan dan kacau dgn hand whisk. Masak atas api yg perlahan. Kacau sentiasa supaya jgn bergentel. Kacau hingga pekat agak2 mendidih sekejap, angkat dan sejukkan baru boleh guna & boleh disimpan dlm peti sejuk. Bila nk guna biar dlm suhu bilik baru digunakan. Tahan selama 2 hari.

Tiada ulasan:
Catat Ulasan