Selasa, 22 April 2014

KUIH KASWI


\
 
Kuih Kaswi dan Lompang   saya tak suka kuih melayu ni.. tp emak suka sangat ... tu yang simpan nanti ada masa nak buat untuk mak .... Sebab mak rajin buat kenduri...
Boleh ya saya sharekan disini...


Resepinya
1 1/2 cawan tpg gandum
4 sudu makan tepung ubi
2 sudu makan tpg beras
3 cawan air
2 sudu makan air kapur (kapur makan = cair-cair je)

(air gula)
1 cawan + 1 sudu makan gula merah
2/3 cawan gula
1 cawan air
daun pandan disimpul
kelapa parut + sedikit garam = utk dimakan bersama kaswi atau lompang nanti
caranya
masak dulu air gula.. masukkan semua bahan air gula dan masak hingga gula larut dan hancur.. ketepikan dan sejukkan.. kemudian tapis sblm masuk dlm adunan
penyediaan nya
panaskan periuk kukusan
satukan tpg gandum, tpg ubi dan tepung beras serta 3 cawan air..aduk sebati
kemudian masukkan air gula yang dah sejukkan serta ditapis kedalam adunan.. kacau sebati
sediakan loyang 7 X 7 dan 12 biji acuan lompang - sapu dgn minyak masak ye..
tuangkan dulu dlm acuan lompang sehingga penuh.. dan kukus selama 12-15 minit.. dgn menutup tudung kukusan ngan kain
kemudian kukus pula lebihan adunan loyang 7X7 sekitar 45 minit sehingga sejam ...
tunggu sejuk baru boleh potong...serta digaul dgn kelapa+garam
acuan lompang pula kluarkan dgn ujung sudu atau pisau plastik..
Like · ·

Tiada ulasan: