Isma Maisarah's photo. salah seorang rakanku di alam maya... aktif sungguh dalam membuat roti
Kebanyakan rotinya gebu dan menarik. Saya abadikan dalam e resepi ... saya ya Isma . tak tahan tergoda tengok resepi nie.
Roti pandan
ROTI PANDAN
Bahan2;
250gm tepung roti/tepung gandum
1 biji telur
2 sudu kecil yis
30gm gula halus
secubit garam
10gm susu tepung
1 sudu besar marjerin/shortening
125ml air suam
1 sdt bread improver
2 sdb water roux
1 sdt pandan emelco
sedikit pewarna hijau
Bahan2;
250gm tepung roti/tepung gandum
1 biji telur
2 sudu kecil yis
30gm gula halus
secubit garam
10gm susu tepung
1 sudu besar marjerin/shortening
125ml air suam
1 sdt bread improver
2 sdb water roux
1 sdt pandan emelco
sedikit pewarna hijau
Cara2:
1. Satukan semua bahan, kacau rata, dan uli hingga menjadi doh yg lembut dan kenyal.
2. Perap doh selama 1 jam hingga naik 2 kali ganda. Kemudian tumbk2 doh utk keluarkan angin dlm doh dan canai doh kemudian terap menggunakan acuan dan susun di dalam sekeling loyang yg telah digris dgn marjerin secara bertindih, biarkan doh selama 30 minit.
3.Sapukan telur yg dicampur sedikit susu pd doh. Bakar di dlm oven 160C selama 25-20 minit bergantung pd oven masing2.
WATER ROUX
50gm tepung gandum
250ml air
Campurkan kedua-dua bahan di atas dan kacau dgn whisk tangan dan masak atas dapur dgn api perlahan.
Kacau supaya jgn bergentel. Kacau sampai pekat agak2 mendidih sekejap, angkat dan sejukkan baru boleh guna. Ianya boleh disimpan dlm peti sejuk. Bila nk guna biar dalam suhu bilik baru digunakan. Tahan selama 2 hari.
1. Satukan semua bahan, kacau rata, dan uli hingga menjadi doh yg lembut dan kenyal.
2. Perap doh selama 1 jam hingga naik 2 kali ganda. Kemudian tumbk2 doh utk keluarkan angin dlm doh dan canai doh kemudian terap menggunakan acuan dan susun di dalam sekeling loyang yg telah digris dgn marjerin secara bertindih, biarkan doh selama 30 minit.
3.Sapukan telur yg dicampur sedikit susu pd doh. Bakar di dlm oven 160C selama 25-20 minit bergantung pd oven masing2.
WATER ROUX
50gm tepung gandum
250ml air
Campurkan kedua-dua bahan di atas dan kacau dgn whisk tangan dan masak atas dapur dgn api perlahan.
Kacau supaya jgn bergentel. Kacau sampai pekat agak2 mendidih sekejap, angkat dan sejukkan baru boleh guna. Ianya boleh disimpan dlm peti sejuk. Bila nk guna biar dalam suhu bilik baru digunakan. Tahan selama 2 hari.

Tiada ulasan:
Catat Ulasan