BRAZILIAN CHOCOLATE MOIST CAKE
◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆
MONDAY - 03•08•2015
RECIPE BY : OWNER CHEF ALINAH BINTE ALI
@HOT OVEN & PAPER
HANDS ON & PHOTO BY : SITI NAFIDZAH @TALAM MELAKA
— with Ainon Mohamed Yusop and 7 others.◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆
MONDAY - 03•08•2015
RECIPE BY : OWNER CHEF ALINAH BINTE ALI
@HOT OVEN & PAPER
HANDS ON & PHOTO BY : SITI NAFIDZAH @TALAM MELAKA
BAHAN NYA :
(A)
6 BIJI TELUR SAIZ BESAR
4 CAWAN GULA HALUS
2 CAWAN MENTEGA CAIR
2 CAWAN AIR SUAM
2 SUDU TEH CHOCOLATE EMULCO
(B) DIAYAK
4 CAWAN TEPUNG GANDUM
4 SUDU TEH BICARBONATE OF SODA
4 SUDU TEH BAKING POWDER
1 CAWAN SERBUK KOKO
CARA NYA :
GUNAKAN HAND WHISK DAN KACAU (A) SEHINGGA SEBATI. MASUKKAN (B) SEDIKIT DEMI SEDIKIT SAMBIL DIKACAU SEHINGGA RATA.
GUNAKAN LOYANG 8 X 8 DAN SAPUKAN MENTEGA. ALASKAN KERTAS DAN SAPUKAN LAGI DENGAN MENTEGA ATAU GUNAKAN PAPER CUP ATAU IKUT CITARASA.
TUANGKAN ADUNAN DAN KEMUDIAN DIBAKAR DENGAN MENGUNAKAN API ATAS BAWAH SELAMA 50 - 60 MINIT DENGAN SUHU 150 - 160 DARJAH SELSIUS.
SETELAH MASAK BIARKAN KEK SEHINGGA SEJUK DAN HIASKAN MENGIKUT KREATIVITI MASING - MASING.
(A)
6 BIJI TELUR SAIZ BESAR
4 CAWAN GULA HALUS
2 CAWAN MENTEGA CAIR
2 CAWAN AIR SUAM
2 SUDU TEH CHOCOLATE EMULCO
(B) DIAYAK
4 CAWAN TEPUNG GANDUM
4 SUDU TEH BICARBONATE OF SODA
4 SUDU TEH BAKING POWDER
1 CAWAN SERBUK KOKO
CARA NYA :
GUNAKAN HAND WHISK DAN KACAU (A) SEHINGGA SEBATI. MASUKKAN (B) SEDIKIT DEMI SEDIKIT SAMBIL DIKACAU SEHINGGA RATA.
GUNAKAN LOYANG 8 X 8 DAN SAPUKAN MENTEGA. ALASKAN KERTAS DAN SAPUKAN LAGI DENGAN MENTEGA ATAU GUNAKAN PAPER CUP ATAU IKUT CITARASA.
TUANGKAN ADUNAN DAN KEMUDIAN DIBAKAR DENGAN MENGUNAKAN API ATAS BAWAH SELAMA 50 - 60 MINIT DENGAN SUHU 150 - 160 DARJAH SELSIUS.
SETELAH MASAK BIARKAN KEK SEHINGGA SEJUK DAN HIASKAN MENGIKUT KREATIVITI MASING - MASING.


Tiada ulasan:
Catat Ulasan