Ahad, 9 Ogos 2015

Chocolate Pound Cake

Author: OMGChocolateDesserts.com
Jenis Resipi : pencuci mulut
Masa persediaan : 20 minit
masa memasak: 60 minit
Jumlah masa : 1 jam 20 minit

bahan-bahan:
Bahan-bahan untuk kek
1 cawan tepung
1 sdu teh garam
¾ cawan koko
2 oz coklat ( dicincang)
⅓ cawan air mendidih
1 cawan mentega ( lembut )
1¼ cawan gula
5 bji telur
Bahan untuk coklat ganache:
3 coklat oz ( dicincang)
½ cawan heavy whipping krim
CARA:
Gris loyang dgn mentega dn letak krtas pmbakar.
Panaskan ketuhar pada 325 darjah F.
Dalam mangkuk campurkan bersama tepung dan garam
Letakkan coklat cincang dalam mangkuk tahan haba dan tuangkan air mendidih ke atas untuk mencairkan coklat, kemudian masukkan koko dan ketepikan untuk sejuk selama beberapa minit.
Campurkan mentega dan gula sehingga ia kembang, masukkan coklat dan koko pukul campuran dengan baik.
Telur dmasukkn satu demi satu, dan gaul rata selepas setiap tambahan.
Secara beransur-ansur tambah campuran tepung dan garam, kacau dengan baik.
Slepas itu tuang adunan dalam loyang yang disediakan, dan ketuk perlahan-lahan kuali beberapa kali di atas permukaan meja anda untuk menghilangkan gelembung udara.
Bakar selama 10-15minit, atau sehingga lidi sate dimasukkan di tengah-tengah kek dn keluar bersih,beerti kek sdh masak.(hati-hati untuk tidak keterlaluan, ia akan menjadi kering)
Biarkan ia sejuk beberapa minit di dalam loyang dan biarkan sejuk sepenuhnya.
Membuat ganache coklat:
Cairkan coklat dan pukul brsama heavy whipping krim sehingga menjadi seperti sutera. Dan tuangkn ke atas kek apabila kek sdh sejuk.

Tiada ulasan: