
Saya share dari Chef Alinah bt Ali nampak sedap nak cuba buatlah,,,
NOTA KAKI :
TERLALU RAMAI YANG MEMINTA SUPAYA RESEPI INI DIALIHKAN KE - BAHASA MELAYU. SAYA TELAH TUNAIKAN PERMINTAAN ANDA. SILAKAN SHARE ATAU TAG MENGIKUT KESELESAAN MASING - MASING.
RESEPI INI SAYA PELAJARI DARI MASTER CHEF KOVIJIC KOSWISKY YANG BERASAL DARI GERMAN. SELAMAT MENCUBA DAN SALAM SAYANG UNTUK SEMUA YANG SEDANG MEMBACA TEXT INI. TERIMA KASIH.
BAHAN NYA :
300 GRAM MENTEGA - DICAIRKAN
220 GRAM TEPUNG SELFRAISING - DIAYAK
200 GRAM GULA HALUS
6 BIJI TELUR SAIZ BESAR
2 SUDU MAKAN SERBUK KOKO - DIAYAK
1/2 SUDU TEH JUS LEMON
CARA NYA :
#BANCUHAN##KOKO#
KELUARKAN 8 SUDU MAKAN MENTEGA CAIR DAN CAMPURKAN DENGAN SERBUK KOKO. KACAU SEHINGGA RATA DAN KETEPIKAN.
DIDALAM BEKAS LAIN, CAMPURKAN BAKI MENTEGA CAIR DAN GULA. KEMUDIAN DIPUKUL DENGAN KELAJUAN LOW SPEED SEHINGGA RATA DAN MENJADI PUTIH.
SAMBIL MIXER BERPUTAR DENGAN KELAJUAN LOW SPEED, MASUKKAN TELUR BERSELANG - SELI DENGAN TEPUNG DAN PUKUL SEHINGGA LICIN. MASUKKAN JUS LEMON DAN RATAKAN LALU MATIKAN MIXER.
ADUNAN DIBAGI KEPADA 2 BAHAGIAN. 1 BAHAGIAN DICAMPURKAN DENGAN BANCUHAN KOKO DAN KACAU SEHINGGA RATA.
PANASKAN KETUHAR SELAMA 10 - 20 MINIT DENGAN SUHU 160 - 180 DARJAH SELSIUS.
GUNAKAN LOYANG BULAT 8 INCI DAN SAPUKAN DENGAN MENTEGA. KEMUDIAN MASUKKAN LOYANG KEDALAM KETUHAR DAN BIARKAN SELAMA 1 MINIT.
KELUARKAN LOYANG DARI KETUHAR DAN TUANGKAN ADUNAN KOKO BERSELANG - SELI DENGAN ADUNAN ASLI. GUNAKAN LIDI SATAY DAN LOREKKAN IKUT SUKA.
BAKAR SELAMA 50 MINIT DENGAN SUHU 160 - 180 DARJAH SELSIUS. UNTUK PASTIKAN KEK TELAH MASAK, GUNAKAN LIDI SATAY DAN CUCUKKAN BAHAGIAN TENGAH KEK. JIKA LIDI KELIHATAN BERSIH...TANDA NYA KEK TELAH MASAK DENGAN SEMPURNA.
SETELAH MASAK BIARKAN KEK SELAMA 10 MINIT DIDALAM LOYANG. KEMUDIAN BARU LETAKKAN REDAI DIATAS PERMUKAAN LOYANG DAN TERBALIKKAN. BIARKAN KEK BENAR - BENAR SEJUK BARU DIPOTONG DAN DIHIDANGKAN.
NOTA KAKI : SUHU KEPANASAN KETUHAR
160 - 180 ● DARJAH SELSIUS (DEGREE CELSIUS)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan