◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆
THURSDAY - 06.08.2015
RECIPE BY : OWNER CHEF ALINAH BINTE ALI TERIMA KASIH ATAS PERKONGSIANNYA INSYAKALLAH SAYA AKAN MENCUBA
BAHAN NYA :
(A)
160 GRAM MENTEGA BERGARAM
100 GRAM GULA HALUS
2 SUDU TEH ESEN VANILLA
(B)
4 BIJI TELUR
(C)
200 GRAM TEPUNG SELFRAISING
(D)
4 SUDU TEH AIR
(E)
4 SUDU TEH SERBUK KOKO
CARA NYA :
PUKUL (A) SEHINGGA PUCAT DAN KEMBANG. MASUKKAN (B) SATU PERSATU SAMBIL DIPUKUL SEHINGGA RATA. MASUKKAN (C) PUKUL SEHINGGA RATA DAN MATIKAN MIXER.
KEMUDIAN MASUKKAN (D) DAN KACAU SEHINGGA RATA DENGAN SPATULA. SETELAH ITU ADUNAN DIBAGI KEPADA 2 BAHAGIAN. KEMUDIAN BUBUHKAN (E) PADA 1 BAHAGIAN ADUNAN.
GUNAKAN RICE COOKER DAN SAPUKAN DENGAN SEDIKIT MENTEGA. TUANGKAN ADUNAN BERSELANG - SELI SEHINGGA ADUNAN HABIS.
KEMUDIAN TEKAN BUTTON KE #COOK# DAN MASAK SELAMA 1 JAM 30 MINIT. ATAU CUCUKKAN KEK DENGAN LIDI SATAY, JIKA BERSIH...TANDANYA KEK TELAH PUN MASAK SEMPURNA. KELUARKAN KEK DARI PERIUK DAN LETAKKAN DIATAS REDAI. TEKSTUR KEK INI LEMBUT SERTA LEMBAB.
PERINGATAN :
TUDUNG PERIUK TIDAK PERLU DIBUKA DAHULU, TUNGGU SEHINGGA SAMPAI TAHAP KE - 3 BARU DIBUKA TUDUNG PERIUK DAN GUNAKAN LIDI SATAY UNTUK UJIAN KEK.
DAN JIKA LIDI KELIHATAN BERSIH, TANDA NYA KEK TELAH MASAK DENGAN SEMPURNA. DAN JIKA LIDI MASIH ADA LAGI TERLEKAT DENGAN ADUNAN, BARU ANDA TEKAN BUTTON KE #COOK# UNTUK TAHAP KE - 4.
NOTA KAKI :
SAYA MENGUNAKAN PERIUK NASI BIASA DENGAN ISI PADU 0.6 LITER / UKURAN 3.5 CAWAN.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan