✔BRAZILIAN CHOCOLATE MOIST CAKE
◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆
THURSDAY - 01•10•2015
RECIPE BY : ALINAH BINTE ALI
HANDS ON & PHOTO BY : SITI NAFIDZAH TALAM MELAKA
◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆
THURSDAY - 01•10•2015
RECIPE BY : ALINAH BINTE ALI
HANDS ON & PHOTO BY : SITI NAFIDZAH TALAM MELAKA
NOTE :
RE - POST UPON 453 REQUEST FROM FRIENDLIST'S AND FOLLOWERS. THANK YOU SO MUCH FOR SHARING MY POST. I'M NOT FEELING WELL AT THIS MOMENT DUE OF HAZE IN SINGAPORE. ANYWAY I HOPE YOU ALL DOING FINE RIGHT NOW. A MILLION HUGS FROM ME. TAKE CARE AND HAVE A BLESSED DAY AHEAD. ASSALAMUALAIKUM.
BAHAN (A) :
6 BIJI TELUR SAIZ BESAR
4 CAWAN GULA CASTER
2 CAWAN MENTEGA CAIR
2 CAWAN AIR SUAM
2 SUDU TEH CHOCOLATE EMULCO
BAHAN (B) : DIAYAK
4 CAWAN TEPUNG GANDUM
4 SUDU TEH BICARBONATE OF SODA
4 SUDU TEH BAKING POWDER
1 CAWAN SERBUK KOKO
CARA NYA :
1• GUNAKAN HAND WHISK DAN KACAU BAHAN (A) SEHINGGA SEBATI.
2• KEMUDIAN MASUKKAN BAHAN (B) SEDIKIT DEMI SEDIKIT SAMBIL DIKACAU SEHINGGA RATA.
3• GUNAKAN LOYANG 8 X 8 DAN SAPUKAN MENTEGA. ALASKAN KERTAS DAN SAPUKAN LAGI DENGAN MENTEGA ATAU GUNAKAN PAPER CUP ATAU IKUT CITARASA.
4• TUANGKAN ADUNAN KEDALAM LOYANG DAN DENGAN MENGUNAKAN API ATAS DAN BAWAH, KEMUDIAN DIBAKAR SELAMA 50 - 60 MINIT DENGAN SUHU 150 - 160 DARJAH SELSIUS.
4• SETELAH MASAK BIARKAN KEK SEHINGGA SEJUK DAN HIASKAN MENGIKUT KREATIVITI MASING - MASING.
◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇
✔ORIGINAL CHOCOLATE GANACHE
◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆
BAHAN (A) :
200 ML SUSU SEGAR
100 ML DAIRY CREAM
50 GRAM LIQUID GLUCOSE
BAHAN (B) :
400 GRAM DARK CHOCOLATE
●MENDIDIHKAN BAHAN (A) LALU DITUANGKAN KEDALAM BAHAN (B) DAN DI KACAU SEHINGGA RATA DAN KETEPIKAN●
BAHAN (C) : DIMASAK SEHINGGA LARUT
100 ML AIR
50 GRAM GULA PASIR
BAHAN (D) :
1 CAWAN JEM RASPBERRY
●CAMPURKAN BAHAN (C) SERTA BAHAN (D) DAN DI KACAU SEHINGGA RATA●
CARA NYA :
KEK DIPOTONG MENDATAR DIBAHAGIAN TENGAH DAN KEMUDIAN SAPUKAN ADUNAN JEM DAN TINDIHKAN DENGAN KEK LAGI SATU.
SETELAH ITU SAPUKAN SELURUH KEK DENGAN GANACHE DAN BIARKAN SELAMA 1 JAM SEHINGGA MANTAP. HIASKAN KEK MENGIKUT CITARASA ANDA.
RE - POST UPON 453 REQUEST FROM FRIENDLIST'S AND FOLLOWERS. THANK YOU SO MUCH FOR SHARING MY POST. I'M NOT FEELING WELL AT THIS MOMENT DUE OF HAZE IN SINGAPORE. ANYWAY I HOPE YOU ALL DOING FINE RIGHT NOW. A MILLION HUGS FROM ME. TAKE CARE AND HAVE A BLESSED DAY AHEAD. ASSALAMUALAIKUM.
BAHAN (A) :
6 BIJI TELUR SAIZ BESAR
4 CAWAN GULA CASTER
2 CAWAN MENTEGA CAIR
2 CAWAN AIR SUAM
2 SUDU TEH CHOCOLATE EMULCO
BAHAN (B) : DIAYAK
4 CAWAN TEPUNG GANDUM
4 SUDU TEH BICARBONATE OF SODA
4 SUDU TEH BAKING POWDER
1 CAWAN SERBUK KOKO
CARA NYA :
1• GUNAKAN HAND WHISK DAN KACAU BAHAN (A) SEHINGGA SEBATI.
2• KEMUDIAN MASUKKAN BAHAN (B) SEDIKIT DEMI SEDIKIT SAMBIL DIKACAU SEHINGGA RATA.
3• GUNAKAN LOYANG 8 X 8 DAN SAPUKAN MENTEGA. ALASKAN KERTAS DAN SAPUKAN LAGI DENGAN MENTEGA ATAU GUNAKAN PAPER CUP ATAU IKUT CITARASA.
4• TUANGKAN ADUNAN KEDALAM LOYANG DAN DENGAN MENGUNAKAN API ATAS DAN BAWAH, KEMUDIAN DIBAKAR SELAMA 50 - 60 MINIT DENGAN SUHU 150 - 160 DARJAH SELSIUS.
4• SETELAH MASAK BIARKAN KEK SEHINGGA SEJUK DAN HIASKAN MENGIKUT KREATIVITI MASING - MASING.
◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇
✔ORIGINAL CHOCOLATE GANACHE
◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆
BAHAN (A) :
200 ML SUSU SEGAR
100 ML DAIRY CREAM
50 GRAM LIQUID GLUCOSE
BAHAN (B) :
400 GRAM DARK CHOCOLATE
●MENDIDIHKAN BAHAN (A) LALU DITUANGKAN KEDALAM BAHAN (B) DAN DI KACAU SEHINGGA RATA DAN KETEPIKAN●
BAHAN (C) : DIMASAK SEHINGGA LARUT
100 ML AIR
50 GRAM GULA PASIR
BAHAN (D) :
1 CAWAN JEM RASPBERRY
●CAMPURKAN BAHAN (C) SERTA BAHAN (D) DAN DI KACAU SEHINGGA RATA●
CARA NYA :
KEK DIPOTONG MENDATAR DIBAHAGIAN TENGAH DAN KEMUDIAN SAPUKAN ADUNAN JEM DAN TINDIHKAN DENGAN KEK LAGI SATU.
SETELAH ITU SAPUKAN SELURUH KEK DENGAN GANACHE DAN BIARKAN SELAMA 1 JAM SEHINGGA MANTAP. HIASKAN KEK MENGIKUT CITARASA ANDA.



Tiada ulasan:
Catat Ulasan