Tentu ramai yang suka makan pau sambal nie kan. My Hubby cukup suka makan pau sambal nie.. Nak-nak kalau sambalnya manis-manis pedas wau meletop. Terima kasih pada Chef Alina Ali atas perkongsian nya di di FB . Chef yang sangat pemurah semuga allah je yang membalas budi baik nya. Jom kita tengok dan intai.. kot.. kot ada kesempatan kita buat nanti.
✔PAU SAMBAL
◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆
RECIPE BY : ALINAH BINTE ALI
HANDS ON & PHOTO BY : MUAZ ZA
BAHAN (A) :
100 ML AIR SUAM
5 SUDU TEH INSTANT YEAST
2 SUDU TEH GULA CASTER
BAHAN (B) :
750 GRAM TEPUNG GANDUM
8 SUDU MAKAN SUSU TEPUNG
6 SUDU MAKAN GULA CASTER
6 SUDU MAKAN SHORTENING
1 SUDU TEH GARAM
BAHAN (C) :
400 ML AIR SUAM
BAHAN (D) : INTI
SAMBAL TUMIS IKAN BILIS SECUKUP NYA
HIRISAN TIMUN SECUKUP NYA
CARA NYA :
01• GUNAKAN LOYANG DAN TABURKAN DENGAN SEDIKIT TEPUNG.
02• CAMPURKAN BAHAN (A) DAN KACAU SEHINGGA RATA DAN BIARKAN SEBENTAR SEHINGGA BERBUIH.
03• DALAM BEKAS LAIN, CAMPURKAN KESEMUA BAHAN (B) DAN DIGAUL SEHINGGA RATA.
04• KEMUDIAN MASUKKAN BAHAN (A) DAN GAUL SEHINGGA RATA.
05• SETELAH ITU, TUANGKAN BAHAN (C) SEDIKIT DEMI SEDIKIT SAMBIL DI ULI SEHINGGA MENJADI DOH YANG TIDAK LAGI MELEKAT DI BEKAS ADUNAN.
06• AIR TIDAK PERLU DI HABISKAN JIKA DOH TELAH CUKUP SEMPURNA.
07• KEMUDIAN DOH DI TIMBANG DAN SETIAP SATU BERAT NYA 20 GRAM.
08• LETAKKAN DOH DI LOYANG DAN SUSUN JANGAN TERLALU RAPAT.
09• KEMUDIAN TEKAN DI BAHAGIAN TENGAH NYA SUPAYA LEPER SEDIKIT.
10• PERAPKAN DOH SELAMA 35 - 45 MINIT ATAU SEHINGGA KEMBANG.
11• KEMUDIAN PANASKAN MINYAK DAN GORENG DENGAN API SEDERHANA SEHINGGA KUNING KEEMASAN.
12• SETELAH GORENGAN NYA CANTIK LALU DI ANGKAT DAN DI TUSKAN.
13• BIARKAN PAU SEHINGGA SEJUK DAN SETELAH ITU DI BELAH DUA JANGAN PUTUS.
14• BUBUHKAN SAMBAL TUMIS IKAN BILIS SERTA HIRISAN TIMUN.
15• SIAP UNTUK DI HIDANGKAN BERSAMA KOPI SERTA TEH PANAS ATAU MINUMAN KEGEMARAN PADA BILA - BILA MASA SAHAJA.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan