Sabtu, 3 Oktober 2015

CAROT KEK -ALINAH ALI


✔MOIST CARROT CAKE
◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆
RECIPE BY : ALINAH BINTE ALI
PHOTO BY : ROLAND@IWANTTOEATWITHYOU

BAHAN (A) :
3 CAWAN GULA
1 CAWAN MINYAK
BAHAN (B) :
6 BIJI TELUR
3 SUDU MAKAN JUS LEMON
1 + 1/2 SUDU MAKAN ESEN VANILA
BAHAN (C) :
3 CAWAN TEPUNG GANDUM
3 SUDU TEH BAKING POWDER
1 + 1/2 SUDU TEH BICARBONATE OF SODA
1 + 1/2 SUDU MAKAN SERBUK KAYU MANIS
1/2 SUDU TEH GARAM
BAHAN (D) :
4 CAWAN PARUTAN LOBAK MERAH
3/4 CAWAN WALNUT CINCANG
3/4 CAWAN KISMIS HITAM
CARA NYA :
1• GUNAKAN MIXER DAN PUKUL BAHAN (A) SEHINGGA RATA. MASUKKAN BAHAN (B) LALU DIPUKUL SEHINGGA KEMBANG.
2• KEMUDIAN MASUKKAN BAHAN (C) DAN PUKUL DENGAN KELAJUAN TINGGI SEHINGGA RATA LALU MATIKAN MIXER.
3• SETELAH ITU MASUKKAN BAHAN (D) DAN LIPAT GAUL (FOLD IN) SEHINGGA RATA.
4• GUNAKAN LOYANG 9 X 9 ATAU 10 X 10. KEMUDIAN LOYANG DISAPUKAN DENGAN MINYAK DAN DIALASKAN DENGAN KERTAS DAN SAPUKAN MINYAK SEKALI LAGI.
5• TUANGKAN ADUNAN KEDALAM LOYANG DAN BAKAR SELAMA 35 - 40 MINIT DENGAN SUHU 160 DARJAH SELSIUS. SUHU KEPANASAN BERGANTUNG KEPADA KETUHAR MASING - MASING.
6• SETELAH MASAK BIARKAN SELAMA 10 MINIT DIDALAM LOYANG. SETELAH ITU BARU BOLEH DIKELUARKAN.
7• BIARKAN KEK SEHINGGA SEJUK SELAMA 2 JAM. DAN KEMUDIAN BARU BOLEH DISAPUKAN DENGAN CREAM CHEESE
□□□□□□□□□□□□□□□□□□□□□□□□□□□□□□□□□□
CREAM CHEESE
◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆
BAHAN (A) :
300 GRAM GULA AISING
50 GRAM MENTEGA
BAHAN (B) :
600 GRAM CREAM CHEESE
BAHAN (C) :
150 GRAM KEKACANG UNTUK TABUR
BAHAN (D) :
BUAH STRAWBERRY ATAU JENIS LAIN UNTUK HIASAN, IKUT CITARASA MASING - MASING.
CARA NYA :
PUKUL BAHAN (A) SEHINGGA KEMBANG. MASUKKAN BAHAN (B) DAN PUKUL LAGI SEHINGGA KEMBANG.
KEMUDIAN DISAPUKAN KEATAS KEK DAN HIAS IKUT CITARASA.
POSTED DATE :
FRIDAY - 16•05•2014
WEDNESDAY - 23•09•2015

Tiada ulasan: