Ahad, 4 Oktober 2015

HARUM MANIS




HARUM MANIS
◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆
MONDAY - 17•08•2015
RECIPE & PHOTO BY : ALINAH BINTE ALI
BAHAN (A) : DIMASAK - DITAPIS - DISEJUKKAN
700 ML AIR
600 GRAM GULA MELAKA
BAHAN (B) : DIKISAR DALAM BLENDER
360 GRAM GULA HALUS
8 BIJI TELUR
BAHAN (C) : DIGAUL RATA DAN DIAYAK
650 GRAM TEPUNG GANDUM
2 SUDU TEH BICARBONATE OF SODA
1 SUDU TEH BAKING POWDER
BAHAN (D) :
100 GRAM MENTEGA DICAIRKAN
2 SUDU MAKAN ESEN VANILLA
2 SUDU TEH GARAM
BAHAN (E) : DIPOTONG BULAT - BULAT
16 BIJI PISANG BERANGAN ATAU PISANG RAJA
CARA NYA :
1. GUNAKAN BLENDER DAN KISAR (A) (B) (C) (D) BERSELANG - SELI SEHINGGA HABIS. GUNAKAN ACUAN MANGKUK MERAH DAN SAPUKAN DENGAN MINYAK.
2. GUNAKAN SUDU SUKATAN METRIK DENGAN ISIPADU 1 SUDU MAKAN.
3. DAN MASUKKAN 1 SUDU MAKAN ADUNAN KEDALAM MANGKUK TERSEBUT.
4. KEMUDIAN LETAKKAN 2 KEPING PISANG. SETELAH ITU DIKUKUS SELAMA 20 MINIT.
NOTA KAKI :
ADUNAN INI MENGHASILKAN 140 BIJI KUIH.

Tiada ulasan: