Rabu, 15 April 2015

KUIH KOCI PULUT HITAM



KUIH KOCI PULUT HITAM

 
. terima kasih ... kerana telah mewujudkan ruang nie..  kami tetap support anda... walaupun banyak dugaan yang datang .... Insyakallah saya akan share juga resepi saya satu hari nanti....

Bahan:
1 1/2 cwn tpg pulut
1/2 cwn tpg pulut hitam
1 sdb tpg gandum
1 cwn air ikut kelembutan
Cara:
Satukn semua tpg2 n bancuhkn dgn air sedikit2 hingga mnjadi adunan yg lembut..
Bahan Inti:
Sebiji kelapa parut muda
1 cwn gula merah + 1 cwn air+ daun pandan - masakan - tapis
2 sb gula pasir
Sedikit garam - utk melemakkn rasa inti..
Sedikit tpg jagung
Cara:
Campurkn semua bahan kecuali tpg jagung n masukan 1 cwn air lagi masak inti hingga agak kering n masukan tpg jagung kacau hingga inti kering.
Bahan Santan:
2 cwn santan dari sebiji kelapa
3 sdb tpg beras
1 helai daun pandan
1st garam
Cara:
Campur semua bahan n kacau atas api hingga pekat.
Cara membuat kuih koci;
Ambil adunan agak2 dlm anggaran 20 gm leperkn n masukkn inti... ketepikan n buat sampai habis..
Panaskn air dlm periuk hingga meggelegak - masuka kuih tadi dan biar hingga kuih koci timbul mcm buat buah melaka - angkat n masukan kuih koci ke dlm santan tadi n golek2 kn dgn santan ..
Ambil daun pisang n sapu minyak - masukan kuih koci tadi n sudukn sedikit santan ke atas kuih koci n bungkus kemas - kukus 5 minit uk mndapatkn aroma daun pisang n kuih koci lebih tahan lama..
Kpd yg brminat blh la mencubanya..

*Anis AnAnis Wanyesepinya.Kak sue SuSuhaini Abdul Wahaberima kasih sekali lagi

Tiada ulasan: