Rabu, 15 April 2015

TALAM BERLAUK



  • TALAM BERLAUK



    TALAM:
    2 CWN TPG GANDUM
    2 CWN TPG BERAS
    1 CWN TPG UBI
    7 CWN SANTAN
    1/2 CMTH GARAM

    LAUK:
    100G UDG KRG(GORENG ,BLEND)
    3 TANGKAI CILI MERAH(POTONG HALUS2)
    1 POKOK DAUN SOP(HIRIS HALUS2)
    BAWANG GORENG SECUKUPNYA
    SOS TALAM:
    10 TANGKAI CILI MERAH
    1 LABU BWG PUTIH
    5 SDBS GULA
    1/2 SDBS GARAM
    1/2 SDBS CUKA
    SEDIKIT AIR BANCUHAN TPG JAGUNG
    (BLEND CILI DAN BWG PUTIH SAMPAI HANCUR.DGN SEDIKIT AIR..CAMPUR GULA.GARAM.CUKA ..KACAU ATAS API HINGGA MASAK BARU MASUKKAN AIR TPG JGUNG TADI..KACAU RATA.ANGKAT.)
    CARANYA:BANCUH TPG GANDUM,TPG BERAS,TPG UBI,SANTAN,GARAM- RATA.KACAU ATAS API HINGGA NAIK WAP.KUKUS 1/2 JAM ATAU SAMPAI MASAK.ANGKAT..BIAR SUAM..BARU TUANG SOS TADI DAN TABURKAN LAUK TADI.
    *GUNA LOYANG 10X10
    PLASTIK BELAH 14X14
    SAPU LOYG DGN SEDIKIT MYAK..BARU LETAK PLASTIK TADI.TUJUAN NK BGI SNG KUARKAN TALAM DARI LOYG.
    *RESEPI CLASS*

Tiada ulasan: