Menu minum ptg hari ni...
Ondeh-Ondeh Ceria
Bahan
225g tepung pulut
20g tepung sagu
2 s/b gula pasir
1 biji telur (A)
1/2 s/t garam
160- 170ml air panas ( xpyh sampai mendidih)
200g bijan ( disangai dl)
minyak tuk menggoreng
Ondeh-Ondeh Ceria
Bahan
225g tepung pulut
20g tepung sagu
2 s/b gula pasir
1 biji telur (A)
1/2 s/t garam
160- 170ml air panas ( xpyh sampai mendidih)
200g bijan ( disangai dl)
minyak tuk menggoreng
Inti
150g kacang hijau yg tlah dibuang kulit
80ml santan
75 g gula pasir
1/4 s/t garam
1/4 s/t esen vanila
1 helai daun pandan
-rendam kacang hijau ngan air panas selama 1 jam...
-tokan kemudian kukus hingga masak... kemudian diblender hingga halus..
-masukkan kedalam kuali.. masak ngan api kecil..
-masukkan santan,gula, garam & esen vanila..kacau hingga pekat dan mudah dibentuk...
-sejukkan seketika.. kemudian bole la dibentukkan bulat2....besar ikut suke kita ye...
** aznie guna inti kacang merah je... hihihi
Kulit...
-campurkan tepung pulut, tepung sagu, telur, gula, garam & vanila... gaul rata..
-masukkan air panas sedikit demi sedkit hingga menjadi doh yang x melekat kt tangan....
-ambil sedikit adunan bulat2kan.. kemudian leperkan..bubuh inti seketul... tutp kembali adunan kulit ngan kemas.. bulat2kan ia kembali.. kemudian golek2kan didalam bijan....
- bt hingga habis semua adunan....
-kemudian bole la digoreng... api jgn besar ye.. memadai ngan api kecil..jangan goreng terlalu lama.. sekejap je....
-siap..
**untuk yg ni aznie bahagikan adunan kepada 3 bahagian dan bbh pewarna....
150g kacang hijau yg tlah dibuang kulit
80ml santan
75 g gula pasir
1/4 s/t garam
1/4 s/t esen vanila
1 helai daun pandan
-rendam kacang hijau ngan air panas selama 1 jam...
-tokan kemudian kukus hingga masak... kemudian diblender hingga halus..
-masukkan kedalam kuali.. masak ngan api kecil..
-masukkan santan,gula, garam & esen vanila..kacau hingga pekat dan mudah dibentuk...
-sejukkan seketika.. kemudian bole la dibentukkan bulat2....besar ikut suke kita ye...
** aznie guna inti kacang merah je... hihihi
Kulit...
-campurkan tepung pulut, tepung sagu, telur, gula, garam & vanila... gaul rata..
-masukkan air panas sedikit demi sedkit hingga menjadi doh yang x melekat kt tangan....
-ambil sedikit adunan bulat2kan.. kemudian leperkan..bubuh inti seketul... tutp kembali adunan kulit ngan kemas.. bulat2kan ia kembali.. kemudian golek2kan didalam bijan....
- bt hingga habis semua adunan....
-kemudian bole la digoreng... api jgn besar ye.. memadai ngan api kecil..jangan goreng terlalu lama.. sekejap je....
-siap..
**untuk yg ni aznie bahagikan adunan kepada 3 bahagian dan bbh pewarna....
\

Tiada ulasan:
Catat Ulasan